Strandvejensbistro.dk Tanker Gourmetoplevelse med dansk boergedekød

Gourmetoplevelse med dansk boergedekød



Gedekød fra danske boergeder er en rejse ind i en verden af delikate smagsoplevelser med mørt og fedtfattigt kød. I denne artikel vil vi udforske gedekødets egenskaber, guide dig gennem den bedste tilberedning af forskellige udskæringer, diskutere passende tilbehør og matche det hele med vin, øl og alkoholfrie drikkevarer.

Vil du med på rejsen, så læs med – har du for travlt med at tilberede dit eget gedekød, så spring artiklen over indtil du har spist og er blevet dejligt mæt.

Gedekød og kødet egenskaber

Gedekød har længe været overset i dansk gastronomi samt dansk hverdagsmad. Kød fra geder er kendt for sin magre karakter og delikate smag. Sammenlignet med andre kødtyper indeholder gedekød langt mindre fedt, hvilket gør det til en sundere alternativ. Desuden har det en naturlig sødme og en let krydret undertone, der gør det velegnet til en bred vifte af kulinariske kreationer.

Den lille mængde fedt gør at det oftest er smartest at tilberede i længere tid ved lavere temperatur end du ellers er vandt til.

Boergeden er en af de bedste geder i forhold til kødsætning.

Tilberedning af Gedekød

Kølle:

Gedekølle er en populær udskæring, der egner sig godt til langtidsstegning eller slow-cooking. En marinade af urter som rosmarin og timian kan forbedre smagen.

Server skiver af gedkølle med rodfrugter eller en let salat.

Filet:

Gedekødsfileten er mørt og saftigt. Den bedste tilberedningsmetode er korttidsstegning eller grilning. En simpel marinade med citronsaft, hvidløg og olivenolie bringer smagen frem.

Pas på med de høje temperaturer som hurtigt kan gøre det magre gedekød tørt.

Bov:

Bovudskæringen er velegnet til langtidsstegning eller tilberedning i gryderetter. Brug krydderier som spidskommen, koriander og paprika for at intensivere smagen.

Du kan også købe forskellige krydderiblandinger som vildtkrydderi, jægermix og lignende som også vil passe godt til krydring af gedekød.

Mørbrad:

Gedemørbrad er en mør og saftig del af kødet. Den kan grilles eller steges kortvarigt. En marinade med balsamico, hvidløg og honning giver den en subtil sødme.

Igen skal du passe på med de høje temperaturer. Steg kødet hårdt men kortvarigt.

Hakket kød:

Gedekød egner sig godt til hakning og kan bruges til alt fra burgere til kødboller. Krydre med friske urter og en smule spidskommen for ekstra smag.

Du kan også blade gedekød med svinekød og lave de skønneste frikadeller.

Tilbehør til Gedekød

Grøntsager:

Frisklavet tabbouleh med persille, tomater og agurk er en frisk kontrast til gedekød. Bagte rodfrugter eller grillet asparges er også velegnede valg.

Saucer:

En let mynte-yoghurtsauce, en citron-olie dressing eller en rødvinssauce komplementerer gedekødets naturlige smag godt.

Ris og korn:

Server gedekød med krydret couscous, quinoa eller basmatiris for en fuldendt måltidsoplevelse.

Vin til gedekød

Rødvin:

En let og frugtagtig Pinot Noir eller en kraftig Merlot harmonerer smukt med gedekødets smagsnuancer. Vælg en årgang, der ikke overdøver kødets delikate karakter.

Har du læst vores tidligere artikel: Vin og mad

Øl til gedekød

Mørk Ale:

En mørk ale med noter af karamel og nødder kan supplere gedekødets smag. Prøv en belgisk dubbel eller en engelsk brown ale.

Alkoholfrie drikkevarer

Frisk Mynte-te:

En frisk mynte-te bringer en forfriskende kontrast til gedekødets rigdom.

Ingefærøl / gingerbeer:

En let krydret ingefærøl kan tilføje dybde til smagsoplevelsen uden alkoholens bid.

Er du blevet klogere på gedekød eller vil du stadig gerne vide mere?

Hos Løvegården går en af Danmark’ største flokke af boergeder. Her kan du komme ud og se gederne og købe gedekød, enten som hele eller halve slagtekroppe. En gang i mellem er det også muligt at købe udskæringer fra gedekødet hos Løvegården, men oftest er det kun muligt at bestille hele og halve slagtede geder.