Strandvejensbistro.dk Tanker Denne grønne juice er både et kosttilskud og en fødevare med umami smag

Denne grønne juice er både et kosttilskud og en fødevare med umami smagDen seneste nyhed i juicer og superfoods stammer fra Holland og har et kæmpe uudforsket potentiale i den gastronomiske verden.

Hamp planten har været anvendt som fødevare og medicin i over 10.000 år da den dateres helt tilbage til det Østlige Asien. I dag anvendes hamp blade for eksempel som et krydderi i Nepal og Indonesien. Selv i vestlige lande bliver bladene og blomsten fra godkendte plantesorter i dag anvendt i tørret form som te.

Hamp fra Holland

Hamp juice er en helt ny måde at anvende bladene på. I Holland har et familielandbrug over 30 års erfaring med at dyrke hamp, og i 2014 startede de et nyt projekt, nemlig at fremstille hamp juice.

Fremstillingsprocessen er afgørende for den endelige råvare der anvendes både som kosttilskud og fødevare. Omgående efter høst frasorteres bladene, hvorefter de skylles og koldpresses i en industriel slow juicer. Inden for 2 minutter lynfryses juicen for at bibeholde næringsindholdet. Den frosne juice transporteres derefter til et frysetørringsanlæg hvor væsken fjernes fra juicen.

Med denne fremstilling er det muligt at have et så friskt og rent produkt som muligt, der ikke kræver yderligere konservering eller tilsætninger.

Derudover giver det en unik smag, som kan testes i vidt forskellige sammenhænge.

Hamp juice tilbydes i Danmark af SanaNordic, som har testet deres friske juice pulver både i italiensk gelato, i hjemmelavet gourmet chips og som topping på sunde frugt bowls.

Hamp er kendetegnet ved at have en umami smag, som gør den interessant for mange kokke. Mulighederne er uendelige – og eksperimenterne er først lige begyndt.

Hamp juice som kosttilskud

Det er ikke kun smagen der er interessant, da hamp juice er en kilde til flere varierede mineraler og vitaminer, såsom vitamin E, vitamin B3 og B6, samt jern, zink, kalium og kalcium. Derudover indeholder hamp planten kraftfulde næringsstoffer der er unikke for planten. En af de vigtigste stoffer er den ikke euforiserende Cannabidiol-syre, kendt som CBD-A. Studier viser, at CBD-A har anti-inflammatoriske egenskaber og kan være med til at reducere og forebygge brystkræft. Virkningen af CBD-A er meget mangfoldig, men af kendte studier kan nævnes at den reducerer kvalme og epilepsi. Et af de nyeste studier fra 2022 viser, at CBD-A kan virke som en blokade mod covid-19 virus, særligt de to første varianter af virussen er blevet underlagt studiet, som er foretaget på mennesker.

Hamp juice produkter og anvendelse

Hamp juicen fås som løs pulver i ultraviolette og tykke glas der holder på friskheden, samt i vegetabilske kapsler og i dråber der er blandet op med rosmarin og vegetabilsk glycerin. Det løse pulver gør det nemt at tilsætte pulveret til en juice eller smoothie, eller blot i lidt vand hvor den kan drikkes som et shot. Smagen er bitter og lidt skrap når den drikkes ren, men den er til gengæld efterfulgt af en god fornemmelse i maven, som hamp juicen også er med til at genoprette balancen i. Hamp juice har desuden en høj pH-værdi og kan regulere syre-base forholdet i kroppen meget effektivt.