Strandvejensbistro.dk Tanker Hvad er vodka?

Hvad er vodka?



Vodka er en destilleret spiritus, der traditionelt er farveløs og smagløs, enten nydes pæn (helt for sig selv) eller som basisånden i mange cocktails, herunder Vodka Martini, Bloody Mary og Cosmopolitan. Mens vodkaens oprindelse er usikker, mener nogle historikere, at den destillerede spiritus opstod til medicinske formål i Østeuropa – enten russisk eller polsk – i det femtende århundrede.

Traditionel vodka er lavet af to råmaterialer: vand og ethanol fra fermentering af korn (som hvede, sorghum eller rug). Mange vodkamærker bruger andre basisingredienser (såsom kartofler og sukkerroer) og tilsætningsstoffer (såsom botaniske og krydderier) for at opnå særpræg i deres spiritus. Efter fermentering og destillering gennemgår vodka en filtrerings- og raffineringsproces for at fjerne urenheder og opnå en glat mundfornemmelse. Du kan læse mere om vodka og andre spiritusser på onlinemediet MandeMand.

Vodka er en af Østeuropas mest populære drikkevarer. Især både Rusland og Polen er kendt for deres kærlighed til den klare, lugtfri alkohol, der oftest serveres iskold. I disse dage har vodkas hjemmemarkedssalg dog oplevet noget af en nedgang i mange af dets bedste produktionslande, hvilket gør eksporten af spiritus så meget vigtigere.

Hvordan laves vodka?

Traditionelt er vodka lavet af korn – rug er det mest almindelige – som kombineres med vand og opvarmes. Gær tilsættes derefter til frugtkødet, initierer gæring og omdanner sukker til alkohol. Nu kan destillationsprocessen begynde. Bagefter bliver vodkaen udsat for en ildprøve for at se, om det ønskede alkoholindhold er til stede. Den får stempel, hvis den brænder. Hvis det ikke lyser, anses stoffet for svagt og destilleret igen. Ren vodka skal være fri for smag, hvorfor de gentagne gange opvarmes til en damp og destilleres. Stoffet vender tilbage til sin flydende tilstand, når det afkøles, og fortsætter derefter med at blive filtreret. Den færdige vodka har et alkoholindhold på cirka 40 procent. Hvor traditionelle destillerier kun nåede at producere nogle få liter vodka om dagen, producerer moderne industrielle destillerier flere hundrede liter på et enkelt skift. Ud over standard ren vodka, har aromatiseret vodka vundet popularitet på dagens marked. Disse er lavet ved at tilsætte den rene vodkabase med frugter, krydderier eller ekstrakter. Ingen modning er nødvendig. Størstedelen af vodkaen kan aftappes og sendes til markedet med det samme.

 

De få typer vodka, der efterlades til modning, gør det på egetræsfade, der opbevares under jorden. Denne proces gennemsyrer ånden med en særpræg. Alligevel, før den sælges, skal vodka opfylde et helt sæt kriterier og gennemgår kontinuerlige og strenge tests. Når den først er blevet anset for at være usædvanlig, bliver vodkaen derefter håndtappet og forseglet. Kvalitet er en topprioritet og kommer før hastighed. Vodka har trods alt et verdensomspændende ry at opretholde, der strækker sig langt ud over Polen og Ruslands grænser.

Hvad er vodka lavet af?

En flaske vodka er en af de enkleste spiritus, lavet af kun nogle få ingredienser:

Fermenterbar base: De fleste alkoholfremstilling begynder med et landbrugsprodukt, der vil gennemgå en gæringsproces. Kartoffelvodka betragtes ofte som den mest traditionelle opskrift på spiritus, men de mest almindelige råvarer til vodka er en blanding af korn – for eksempel hvede, sorghum eller rug. Efter at have gennemgået gæringsprocessen, producerer denne base ethanol, som vodkaproducenter sigter ud af den faste blanding og efterlader dem med ren, flydende alkohol.

Vand: Efter destillationsprocessen tilføjer vodkaproducenter vand til produktet for at opnå den ønskede alkohol i volumen. For at en alkoholholdig drik kan klassificeres som vodka i USA, skal den indeholde ikke mindre end 40 volumenprocent alkohol (ABV); i EU skal vodka være mindst 37,5 volumenprocent.

Valgfrie tilsætningsstoffer: Mens traditionel vodka er smagløs, tilføjer nogle vodkamærker botaniske stoffer, krydderier eller smagsstoffer under eller efter destillation for at opnå særpræg i deres spiritus.