Julen er en dejlig tid, men den kan også være stressende for mange. Særligt juleaftensdag hvor den store menu skal forberedes og tilberedes. Men, vil du gerne hygge lidt mere om det og rent faktisk nyde dagen lidt mere, kommer der her nogle gode tips til, hvordan du undgår stress og jag på juleaftensdag.
Julemad er fantastisk lækkert. Men det er meget tidskrævende, og du har hurtigt mange bolde i luften. Sådan skal det ikke gerne være, da juleaftensdag er mindst lige så hyggelig som juleaften.
Vil du gerne slippe for en masse stress og jag, giver vi dig her hemmeligheden til en lækker julemiddag uden stress: sous vide.
Hvad er sous vide?
Sous vide stammer fra Frankrig og er tilberedning af mad under vakuum – deraf navnet som betyder det samme. Det er en fantastisk nem måde at tilberede kød, risalamande og grøntsager på, da det kan gøres helt uden opsyn. Det passer sig selv. Du skal blot indstille en temperatur og et ur. Imens kan du lave dekorationer, slappe af eller bare nyde de gode dufte.
Hvilket julemad kan man tilberede med sous vide?
Det er godt nok ikke hele julemiddagen, du kan tilberede, men det er en stor del af det.
Er du på fugleholdet og skal have and, kalkun eller gås, kan du tilberede dette enten på dagen eller nogle dage før, som du så blot varmer op med hjælp fra sous vide, 15 minutter før det skal serveres. Kødet skal blot vakuumpakkes, tilberedes ved cirka 58 grader og passe sig selv i et par timer. Herefter kan du tage det op, lægge det på køl og tage det frem igen, inden resten af tilbehøret er gjort klar til servering.
Du kan gøre det samme med den tunge og lækre rislamande. Risen bliver ikke bedre af at blive varmet op i en gryde med en sous vide stav, men det gør det nemmere, da du ikke skal stå og røre i risene eller holde øje med, om de koger over. Når de er kogt færdige i sous vide, skal de blot køles ned og ellers have tilsat de ingredienser, der mangler for at det bliver til en cremet risalamande.
Andre tips til julemad uden stress
Rødkål og hvidkål kan sagtens tilberedes dagen inden den store dag. Det gør faktisk ikke noget for smagen, at det får lov til at hvile og sætte sig. Så længe du blot køler det ned og sætter det i køleskabet eller en kold kælder, smager det fantastisk efter en hurtig opvarmning.
Du kan også skrælle kartoflerne og lægge dem klar i en gryde med vand dagen inden. Vil du ikke have for meget bøvl med dem, kan de også tilberedes i sous vide.
Så er der ikke meget, der skal laves, inden mellem kirken og aftensmaden – og du kan slappe mere af.