Er du også en af de nysgerrige som har fået øjnene op for, at ølbrygning ikke nødvendigvis kun hører til på store bryggerier? Så er du på ingen måde den eneste. Særligt de seneste par år er hjemmebryggerierne piblet frem.
Og hvad skyldes så danskernes nyfundne interesse for bryggerfaget? Én god forklaring kan være, at vi under coronakrisen pludselig var nødt til at finde nye hobbyer. Og med lukkede barer, forsamlingsforbud og – for nogen – decideret kedsomhed, blev ølbrygning løsningen.
Andre kastede deres kærlighed på strikning, fremstilling af surdejsbrød eller puslespil, mens nogen altså foretrak den humlede drik.
En anden god forklaring kan være, at en øl ikke længere bare er en øl. Der dukker til stadighed nye bryggerier op, og med dem kommer tusindvis af forskellige øl. Nogle tilsætter sødme, i form af for eksempel frugt, mens andre går i den anden retning og brygger surgæret øl.
Hvor skal du så starte henne?
Din interesse er vakt. Du har måske smagt naboens nybryggede øl og var imponeret – og måske lidt jaloux. Så NU er det tid til at komme i gang. Men er du nødt til at tage på et kursus, investere i udstyr i dyre domme og lære at smage forskel på forskellige typer af humle?
Ikke nødvendigvis! Du kan også bare starte på Box2brew.dk. Her findes egentlig alt du skal bruge for at komme i gang.
For selve brygningen er egentlig ret simpel. Først skal du have fat i ingredienserne – malt, gær og selvfølgelig humle. Disse skal koges, og derefter filtreres, så du ikke får lavet dig en smoothie-øl. Dernæst skal du bruge en særlig beholder til at gære øllen i. Og lige her skal du ikke begynde at være kreativ, men hellere købe udstyret hos nogen der ved, hvad de laver. Undervejs skal du sørge for at øllet har den rette temperatur. Til sidst skal øllen hældes på flasker, og så kan du egentlig kalde dig brygger.
Den sociale ølbrygger
Ølbrygning behøver ingenlunde at være en ensom aktivitet. Flere danskere, som er gået ind i ølbrygning, er begyndt at danne fællesskaber. Enten i form af facebooksider, hvor de deler deres erfaringer, eller i ølklubber, hvor de enten brygger øl sammen – eller simpelthen bare medbringer deres hjemmebryg til deling.
For den største fornøjelse ved ølbrygning er selvfølgelig at nyde det endelige resultat. Det kan gøres i ovennævnte ølklubber, eller eventuelt ved de kommende julefrokoster. Et godt tip i denne forbindelse er, at du lige sikrer dig, at du kender promillen på din øl, inden du serverer den. For selvom danske julefrokoster er kendt for at stikke af i snaps og juleøl, så behøver din øl ikke være den største synder på julebordet.